Sari la conținut

Riscuri

Riscurile folosirii tuburilor de oxigen

Accident mortal la Electroputere
Eveniment – Bogdan GROŞEREANU

O persoană a murit şi alta a fost rănită ieri-dimineaţa, în urma exploziei unui tub de oxigen în incinta Electroputere Craiova. Potrivit directorului întreprinderii, Cornel Mondea, deflagraţia a avut loc în jurul orei 10.30, la secţia de îmbuteliere a oxigenului. Gheorghe Barta, de 41 de ani, muncitor în cadrul secţiei, a murit pe loc, iar şeful acestuia, inginerul Marin Popescu, de 58 de ani, a suferit arsuri de gradul doi la nivelul toracelui şi feselor, pe 18% din suprafaţa corpului, fiind internat la Clinica de chirurgie plastică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

O echipă a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj cercetează împrejurările în care s-a produs accidentul. Leodor Nuţă, şeful Secţiei de reparaţii şi modenizări utilaje din cadrul Electroputere, acolo unde lucrau cei doi, susţine că în mod normal victimele nu aveau ce căuta la locul exploziei. „Fabrica de oxigen nu mai funcţionează în prezent. Noi aducem oxigen de la Messer Gaz şi apoi îl îmbuteliem. Staţia este automatizată, aşa că în mod normal nu aveau ce căuta acolo. Cauza exploziei poate fi contactul oxigenului cu grăsimi sau cu o scânteie“, a declarat acesta.

„Nu ştiu ce s-a întamplat. Acolo lucram doar eu şi colegul meu. La un moment dat, am auzit o bubuitură puternică şi am văzut flacăra. Instinctul meu a fost să opresc robinetul de oxigen, dar nu am reuşit decât pe jumătate. Oricum, dacă nu-l închideam, explozia ar fi fost mult mai mare. Am simţit apoi că-mi ard hainele, după care nu mai ştiu nimic. M-am trezit la spital“, a spus, la rândul său, inginerul Marin Popescu.

Sursa: www.gds.ro

Alertă la Madrid din cauza unei bacterii care a omorât 18 oameni
Potrivit publicaţiei El Pais, cel puţin 250 de persoane care s-au tratat într-un spital din capitala Spaniei în ultimele 20 de luni ar putea fi afectate.

Infecţia ucigaşă este provocată de o bacterie care le-a făcut necazuri şi americanilor din Irak şi care ar fi putut ajunge la Madrid prin intermediul soldaţilor spanioli detaşaţi în această ţară.
Bacteria se răspândeşte prin răni deschise, dar şi prin instrumente medicale insuficient sterilizate, precum tuburile de oxigen. Conducerea spitalului a ordonat distrugerea completă a aparaturii din secţia de terapie intensivă şi a plasat unitatea sanitară în carantină.

Atentat cu tuburi de oxigen pentru o concediere

Firma gălăţeană Mariano şi o parte din cartierul unde se află sediul societăţii comerciale au fost, joi, în pericol de a sări în aer. Trei tuburi cu oxigen aflate în curtea firmei puteau exploda în orice moment, iar suflul deflagraţiei putea afecta şi blocurile din jur. Pericolul de explozie provenea de la faptul că un lăcătuş, nemulţumit de hotărârea patronului de a-l concedia, a acoperit orificiile de evacuare a oxigenului de la cele 3 tuburi cu vaselină. În momentul în care unsoarea intră în contact cu oxigenul putea avea loc o explozie foarte puternică. Autorul acestui adevărat atentat cu tuburi de oxigen este Costică Gheorghiţa, care a fost concediat de două zile, deşi este un bun lăcătuş, pentru consum repetat de alcool în timpul serviciului. Înainte de a pleca, muncitorul a ameninţat, afirmă foştii săi colegi, „că le va arăta el şefilor”. Tuburile de oxigen preparate cu vaselină au fost descoperite din întâmplare de un paznic, înainte ca cineva să apuce să le folosească. Pentru că n-au mai întâlnit o asemenea situaţie, specialiştii gălăţeni s-au ferit să intervină imediat, deşi „bombele artizanale” au fost luate în primire de pirotehnişti, pompieri şi poliţişti. La faţa locului a fost chemat şi un specialist de la Fabrica de oxigen din ISPAT Sidex, care, cu o soluţie specială, a curăţat gurile de evacuare ale tuburilor de oxigen. Deoarece cazul prezintă elemente de noutate pentru poliţistii gălăţeni, aceştia au prelevat deocamdată probe din substanţa grasă şi aşteaptă ca specialiştii să se pronunţe asupra pericolului de explozie, pentru a putea încadra juridic fapta.
Sursa: www.adevarul.ro

Bărbat decedat în urma exploziei unei butelii de oxigen

Un bărbat în vârstă de 49 de ani a decedat, ieri, în urma unei deflagraţii produse la o butelie cu oxigen. În jurul orei 14.30, Istvan Rat Filer se află, împreună cu prietenul său Iosif V., într-un garaj din curtea imobilului situat pe strada Bisericii nr. 10/A din localitatea Viile, Satu Mare. Aceştia încercau să mute oxigen dintr-o butelie în alta şi, într-o clipă de neatenţie, s-a întâmplat explozia în urma căreia bărbatului de 49 de ani i-a sărit o cheie franceză în faţă, spărgându-i pieptul. Acesta a decedat pe loc dar prietenul său a supravieţuit. Deşi nu a fost niciun incendiu, pompierii au fost solicitaţi la faţa locului. La ordinul primului adjunct, colonelul Iulian Burz, la Viile, Satu Mare s-a deplasat locţiitorul comandantului de detaşament, locotenentul Ioan Pop, care împreună cu organele de poliţie au efectuat cercetările pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs deflagraţia. Persoana decedată, Istvan Rat Filer, locuia în Satu Mare pe strada Făgăraşului, bl. 27, ap. 4. Cercetările continuă pentru a stabili ce intenţionau să facă cei doi în momentul nefericitului accident.
Sursa: www.gazetadenord-vest.ro

Copil omorât de mizeria din spitale

Fetiţa de patru ani făcuse pneumonie şi avea nevoie urgentă de oxigen, dar tubul era ţinut sub lacăt de responsabilii spitalului din Târgu Bujor. Micuţa a murit într-o ambulanţă, în drum spre Galaţi
O fetiţă de patru ani dintr-o localitate gălăţeană a murit, ieri, în urma unei bronhopneumonii galopante, părinţii acuzând cadrele medicale de decesul micuţei, în condiţiile în care aceasta a murit într-o ambulanţă a spitalului din Târgu Bujor, care nu era dotată cu tub de oxigen. Fetiţa s-a simţit rău duminică seara, a făcut febră, însă părinţii ei, din satul Umbrăreşti, nu au dus-o la medic. Dimineaţa, fetiţa a intrat în agonie, iar părinţii au dus-o la dispensarul din sat. Ei afirmă că asistenta de acolo i-a îndrumat către Spitalul Oraşenesc Târgu Bujor, aflat foarte aproape de satul lor. Părinţii spun că la spital fetiţei nu i s-a putut administra oxigen pentru că tubul era încuiat sub lacăt. Medicii de la spital au obţinut, totuşi, un tub de oxigen de la Maternitatea Târgu Bujor, aflată în imediata apropiere a spitalului. Dându-şi seama că starea fetiţei se agravează, medicii au trimis-o la Galaţi cu o ambulanţă care, ca toate celelalte maşini ale Spitalului Târgu Bujor, nu era dotată cu tub de oxigen. Doctorul Mihai Polinschi, directorul Staţiei de Ambulanţă Judeţeană Galaţi, a declarat că s-a decis trimiterea unei alte Salvări, cu doi medici, dotată corespunzător, care să întâmpine maşina trimisă de la Târgu Bujor. În momentul, în care cele două maşini s-au întâlnit, între Târgu Bujor şi Galaţi, la 20 de kilometri de municipiu, fetiţa murise deja. (A.M.).
Sursa: www.ziua.net

DEVASTATOR UZINA TRACTORUL A FOST LA UN PAS DE A SĂRI ÎN AER – UN INCENDIU A DISTRUS O HALĂ DIN SOCIETATE, FOCUL FIIND PE CALE SĂ AJUNGĂ LA MAI MULTE TUBURI DE OXIGEN
Ramona Ţintea

Pericol de explozie la Uzina Tractorul. Un incendiu de proporţii a izbucnit ieri la orele 14.30. O hală de circa 400 de metri pătraţi în care se aflau 10 tuburi de oxigen a fost la un pas de a sări în aer. Intervenţia rapidă a pompierilor militari a împiedicat producerea dezastrului.
Incendiul a izbucnit ieri, în jurul orelor 14.30, la una din platformele Uzinei Tractorul UTB. Hala în care s-a aprins focul era închiriată de trei societăţi comerciale. Echipele de intervenţie s-au mobilizat rapid pentru că se ştia că în incintă sunt tuburi de oxigen, care ar putea exploda în orice moment. Cinci autospeciale ale pompierilor militari au fost trimise la faţa locului. Hala, care se întinde pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi, era în flăcări. Militarii au intrat şi au reuşit să scoată tuburile de oxigen înainte ca acestea să arunce în aer întreaga platformă industrială. Intervenţia echipajelor a fost deosebit de dificilă şi riscantă. „Pericolul exploziei a fost foarte mare. Dacă focul cuprindea tuburile de oxigen se putea produce o adevărată catastrofă. Militarii au reuşit să evacueze la timp buteliile de oxigen şi să împiedice practic producerea unei explozii de proporţii”, ne-a declarat lt. col. Stelian Rechiţean, Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov. Incendiul a fost lichidat în aproximativ o oră, fără incidente. Nici victime nu au fost. Singurele probleme le-au creat patronii halei, care au făcut un scandal monstruos ziariştilor şi au interzis accesul în incinta societăţii. Doi reporteri şi un cameramen au fost îmbrânciţi de un paznic al uzinei, care îşi chemase şi întăriri. Scandalul a fost aplanat, însă, imediat de poliţişti.
Hala a fost distrusă de incendiu.
Focul care a cuprins hala a mistuit totul în cale. Acoperişul s-a transformat în scrum, iar bunurile din interior sunt cenuşă. Intervenţia pompierilor a fost îngreunată de fumul înecăcios degajat de nişte cauciucuri depozitate în hală. Ieri, lt. col. Rechiţean a declarat că deocamdată cauzele incendiului nu au fost stabilite. Cercetările vor fi finalizate, cel mai probabil, astăzi. Oamenii care lucrau la ora izbucnirii incendiului în hală au declarat că focul a pornit, cel mai probabil, de la o scânteie provenită de la o sudură. Pagubele au fost estimate la circa două miliarde de lei vechi.

Sursa: www.transilvaniaexpres.ro

Medici din Focşani, acuzaţi de moartea unui bebeluş
România este ţara cu mortalitatea infantilă cea mai ridicată din Europa

Miercuri, 05 Decembrie 2007

Parinţii unui bebeluş care a murit la câteva minute de la naştere, la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Focşani, îi acuză pe medici de decesul copilului, depunând în acest sens o plângere la Parchet, în timp ce doctorii susţin că bebeluşul s-a născut mort.
Potrivit agenţiei Mediafax, familia Olaru îi acuză pe medicii de la secţia obstretică-ginecologie a spitalului că au refuzat să o asiste pe femeie şi că bebeluşul a murit deoarece doctorii au constatat că tubul de oxigen la care intenţionau să conecteze copilul este gol. În schimb, medicii susţin că bebeluşul s-a născut mort.

„Am văzut cu ochii mei cum copilul mişcă. Nu l-am auzit plângând, dar am văzut cum o strângea pe o asistentă de mână. Am întrebat cum se simte şi mi-au zis că este bine, chiar dacă nu a plâns. Am văzut cum încercau să îi bage pe nas o sondă, care să o ajute pe fetiţă să respire. Din ce am auzit, însă, nu aveau oxigen în tub şi astfel că nu au putut-o ajuta pe fetiţă. A doua zi, când am întrebat ce face fetiţa mea, doctoriţa Ana-Maria Trus mi-a spus că a murit”, a declarat Nicoleta Olaru, mama micuţei.
Marian Olaru, tatăl bebeluşului decedat, susţine că, deşi soţia sa a fost internată de vinerea trecută, până luni dimineaţa niciun medic nu s-ar fi interesat de soarta ei.
„Timp de trei zile, până luni, nu a venit niciun medic ca să vadă ce se întâmpla cu ea, în condiţiile în care soţia depaşise cu două săptămâni termenul când trebuia să nască. Eu nu vreau să acuz pe nimeni, pur şi simplu vreau să mi se spună care au fost cauzele decesului şi să nu se muşamalizeze. Am depus o reclamaţie la Colegiul Medicilor, dar nu cred că se va rezolva ceva. De asemenea, am depus o plângere şi la Parchet, iar procurorul de serviciu mi-a spus că se va face o anchetă în acest caz”, a precizat Marin Olaru.

Sursa: www.romanialibera.ro

Muncitor ars din cauza unei butelii cu oxigen
Muncitor ars după ce a explodat o butelie

Incidentul s-a petrecut luni, în jurul orei 13, în incinta fabricii Sinteza, de pe Calea Borşului.
Bărbatul suda cu flacară autogenă, când dintr-o dată a luat foc. „Colegii lui l-au scos din fabrică, în curte, pe iarbă, iar când am sosit noi, bărbatul era conştient, dar cu dureri foarte mari. Noi l-am echilibrat hemodinamic, i-am administrat analgezice şi i-am pus o perfuzie”, a declarat pentru Bihoreanul.ro, dr. Călin Tira, medic la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor.
Muncitorul a fost transportat cu traumatism cranio-cerebral şi arsuri de gradul II şi III pe 70% din suprafaţa corpului la Unitatea Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean şi transferat, apoi, pe secţia de Terapie Intensivă.
Medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor lui de supravieţuire.
Ipoteza iniţială a accidentului a fost că butelia de oxigen i-a explodat bărbatului în faţă. Ancheta Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor arată, însă, că nu a fost aşa. „Chimistul nostru a stabilit că muncitorului i-au luat foc hainele, dar recipientele de oxigen şi de acetilenă erau întregi. Deocamdată, singura explicaţie este că muncitorului i s-a intors pur şi simplu flacăra şi hainele lui au luat foc. În cazul în care ar fi explodat, ar fi fost nevoie de intervenţia Pompierilor, pentru că pagubele materiale ar fi fost enorme. Ancheta ITM continuă pentru a afla cu exactitate ce s-a întamplat”, a precizat inspectorul şef adjunct al ITM, Ioan Rădulescu.
Sursa: http://bihoreanul.gandul.info/bihor/muncitor-ars-din-cauza-unei-butelii-cu-oxigen-2734259.html

Fotoreportaj / Spitalul Ghimpaţi – un coşmar real


Un copil cu probleme grave este ţinut la izolare. La intrarea în cămeruţa-celulă se observă un tub de oxigen care poate exploda oricând. Există chiar şi afişe care avertizează. Păcat că micuţii pacienţi de la pediatrie nu ştiu să citească.

Sursa: www.reportervirtual.ro/2007/11/fotoreportaj-spitalul-ghimpati-un-cosmar-real.html

Bombă în curtea spitalului
05.02.2005 (Arhivă)

În plin centrul oraşului, în curtea Spitalului Militar, o cisternă încărcată cu 20.000 de litri de oxigen lichid a fost la un pas să explodeze.

Zona Spitalului Militar şi a blocurilor din preajmă a fost ieri, vreme de patru ore, în mare pericol. O cisternă încărcată cu 20.000 de litri de oxigen lichid a fost la un pas de a sări în aer chiar la poarta spitalului. Cel puţin zece oameni s-au chinuit să urnească vehiculul blocat într-o poziţie extrem de periculoasă din cauza zăpezii. Nimeni nu s-a gândit însă să anunţe pompierii, cu toate că vieţile a sute de bolnavi şi ale altor mii de braşoveni care locuiesc în blocurile şi casele de lângă spital au fost în primejdie. Nici unul dintre reprezentanţii Spitalului Militar nu a vrut să comenteze acest incident.
Blocat în curtea spitalului
Cisterna trebuia să lase trei din cei 20.000 de litri în instalaţia de oxigen a Spitalului Militar de Urgenţă „Regina Maria“ Braşov. Substanţa fusese încărcată la Timişoara şi urma să fie distribuită în ţară. Cisterna a ajuns la spital în jurul orei 17.00. Agenţii de pază ai unităţii au deschis porţile, iar şoferul camionului de mare tonaj a dat să intre în curtea spitalului. Drumul care conduce spre instalaţia de oxigen lichefiat este în pantă. Din cauza zăpezii, cisterna a rămas blocată după poarta principală a spitalului. Timp de mai bine de patru ore, şoferul şi angajaţii spitalului s-au chinuit să deblocheze din zapadă vehiculul cu încărcătura periculoasă.
La trei metri de pericol
La numai câţiva metri de locul unde era blocată cisterna se afla pavilionul care adăposteşte intrarea principală în spital. Ar fi fost suficient ca şoferul să scape cisterna la vale doar trei metri, pentru ca tancul cu oxigen lichefiat să se izbească de colţul clădirii, producând o deflagraţie de proporţii. În ciuda pericolului iminent, şoferul şi angajaţii spitalului au încercat să păstreze secret incidentul şi nu au anunţat pompierii. Cisterna a fost deblocată abia la ora 21.00, cu ajutorul unui utilaj de mare putere al firmei Vectra şi al unui camion al armatei, gata să intervină pentru tractarea cisternei-bombă.
Pericol dublu
Oxigenul lichid este un gaz neinflamabil, care întreţine intens arderea şi oxidează violent materialele organice. Orice scurgere a unei astfel de substanţe este de două ori periculoasă. În primul rând, în contact cu grăsimile de orice fel sau cu transpiraţia umană, oxigenul lichid explodează cu forţa extrem de mare. La astfel de intervenţii, pompierii trebuie să poarte costume speciale de protecţie. Dacă există scurgeri, ei trebuie să mute întreaga încărcătură de oxigen lichefiat într-o altă cisternă dotată cu sistem de răcire. O altă soluţie extremă este, în astfel de cazuri, evacuarea controlată în aer a întregii încărcături. Un al doilea motiv de teamă în asemenea cazuri este că oamenii care intră în contact cu emisiile necontrolate de astfel de substanţe suferă aşa-numitele arsuri reci. Ochii, pielea şi faţa celor surprinşi în raza de acţiune sunt grav afectate.
Incident similar
Pe 12 octombrie 2004, o cisternă a aceleiaşi firme din Timişoara a fost la un pas de a provoca un adevărat dezastru în judeţul Prahova, pe drumul naţional 1A. Vehiculul încărcat cu oxigen lichid s-a răsturnat dimineaţa la ieşirea din localitatea Homoraciu. Circulaţia în zonă a fost imediat oprită, traficul fiind dirijat pe variante ocolitoare. Mai multe echipe de intervenţie au fost trimise la faţa locului pentru a repune autocisterna pe roţi. Deşi din tancul vehiculului nu s-a depistat nici o scurgere, autorităţile prahovene au dispus imediat evacuarea a 60 de gospodării, a şcolii, grădiniţei şi altor instituţii din zonă.
Sursa: http://82.79.20.145/?mod=monitorulexpres&a=citeste&p=index&s_id=10765

O bomba, gata sa explodeze, pe Gutai
6.07.2007

S-a întâmplat ieri noapte, în jurul orei 1:30, la puţin timp după ce ploaia torenţială şi vântoasa abătută peste Maramureş s-au mai domolit. O cisternă plină ochi cu oxigen lichid (înmatriculată în Timiş) urca serpentinele Gutâiului, dinspre Baia Sprie. O parte din încărcătură (oxigen medical) avea ca destinaţie Spitalul din Sighetul Marmaţiei, iar cealaltă parte, la întoarcere, trebuia să ajungă în rezervoarele Spitalului Judeţean de urgenţă din Baia Mare. Autocisterna trecuse de „Troiţa lui Pintea” şi mai avea puţin până să ajungă la han. În penultima curbă la dreapta, un paltin, doborât de vijelie, blocase, însă, în bună parte carosabilul. Şoferul timişean a forţat urcarea, crezând că va putea ocoli crengile arborelui căzut. S-a păcălit! Roţile din dreapta ale capului tractor şi cele ale cisternei au ajuns pe iarba udă, au patinat, iar sub greutatea încărcăturii autovehiculul a fost tras tot mai mult înspre acostamentul noroios şi nu şi-a mai putut continua urcarea. Pericolul cel mare îl reprezenta scurgerea din rezervoarele autocisternei, rămasă într-o rână, dar şi o iminentă explozie, ştiut fiind că, în contact cu grăsimile de orice fel, inclusiv cu transpiraţia umană, oxigenul lichid poate provoca astfel de tragedii.
La faţa locului, echipele de intervenţie au început să sosească încă de cu noapte. I-am văzut acolo pe drumarii de la Districtul Baia Sprie, care au degajat carosabilul. Traficul rutier de pe DN 18 a fost însă blocat, toate autovehiculele fiind deviate pe varianta ocolitoare (Cavnic – Budeşti). În zonă a sosit o autospecială a pompierilor militari şi alţi specialişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, sub comanda colonelului Dorel Trif, un echipaj al Poliţiei rutiere şi mai mulţi poliţisti băisprieni, în frunte cu subcomisarul Ioan Orzac.
Autocisterna cu oxigen lichid trebuia readusă fără alte incidente pe carosabil. Pentru aceasta s-a apelat la o macara şi la un alt autovehicul greu, care a remorcat-o. Pompierii, unii special echipaţi, au supravegheat permanent, cu apa pe ţeavă, cum se mai spune, manevrele de readucere pe linia de plutire a autovehiculului. Spre uşurarea tuturor, inclusiv a gazetarilor prezenţi în acest perimetru „minat”, operaţiunea a reuşit după câteva încercări şi nimic deosebit nu s-a întâmplat.
Putea fi însă mult mai rau şi mai grav.
Doamne fereşte!

Emil DANCIU

Sursa: www.graiul.ro

Incendiu în cel mai mare spital de la Roma
Joi, 21 Iunie 2007 16:45

Un incendiu de proporţii a izbucnit, joi, la instalaţia care transportă oxigenul, în cel mai mare spital din Roma. Acesta a fost urmat de explozii ale tuburilor de oxigen din subteran.
Presa italiană a scris despre condiţiile mizere din acel spital şi despre posibilitatea traficului cu organe de la morţi. Cauza incendiului nu a fost stabilită cu exactitate, dar dezordinea din spital a contribuit la producerea acestui accident, consideră jurnaliştii.
Pacienţii au crezut iniţial că este vorba de un atac teorist şi au intrat în panică, când zeci de tuburi de oxigen au început să explodeze rând pe rând. Incendiul nu s-a soldat cu victime, dar două asistente s-au intoxicat cu fum.
Exploziile puternice i-au alertat pe carabinieri care au sosit rapid la faţa locului. Şapte echipe de pompieri s-au luptat cu flăcările izbucnite în subsolul Policlinicii Umberto din Roma. Din cauza incendiului, activitatea din sălile de operaţie a fost blocată.

Sursa: www.realitatea.net