Echivalenta cu O99,5%
În concepţia unor „specialişti”, un oxigen medicinal de concentraţie 93±3% este inferior unui oxigen medicinal de concentraţie 99,5%. Ştiu ei ce puritate are oxigenul care ajunge în final la pacient? Cu siguranţă NU. Răspunsul: aproximativ 35%. În aceeaşi crasă ignoranţă, probabil nu se ştie că în conformitate cu standardul internaţional ISO 10083 asimilat ca standard românesc încă din anul 2002, cele două tipuri de oxigen medicinal sunt echivalente, având acelaşi conţinut de impurităţi. Cum e posibil să aibă acelaşi conţinut de impurităţi, dacă un oxigen are concentraţie 93±3%, iar celălalt are concentraţie de 99,5%? Răspunsul este simplu: „datorită metodelor diferite de producere a oxigenului medicinal”. Oxigenul medicinal de concentraţie 99,5% este produs prin distilarea fracţionată a aerului lichid prin metoda criogenică. Oxigenul obţinut prin această metodă conţine o cantitate considerabilă de halogen care este periculoasă pentru oameni. Această substanţă contaminantă, halogenul, este eliminată când oxigenul ajunge la o concentraţie de 99,5%. De aceea, cerinţa minimă pentru oxigenul criogenic este de 99,5%.
Oxigenul medicinal de concentraţie 93±3% este produs prin separarea aerului prin metoda sitelor moleculare (metoda PSA), tehnologie nou apărută, după anul 1990. În oxigenul PSA nu există nicio substanţă contaminantă, de aceea în Farmacopeea Statelor Unite, Monografia Oxigenului 93% se specifică: „nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 96% concentraţie”.
Iată de ce, cele 2 tipuri de oxigen medicinal sunt echivalente. Concentratoarele de oxigen care produc oxigen medicinal de concentraţie 93±3%, în România, sunt în conformitate cu Directiva Europeană a Dispozitivelor Medicale 93/42/EEC şi a Legii 176/2000. Conform lui David Peel, preşedintele comitetului ISO, consultant la Brusseles pe probleme de oxigen medicinal, „în Marea Britanie se folosesc peste 60 000 de concentratoare de oxigen, iar în Franţa, Germania şi Scandinavia sunt peste 200 000 de astfel de concentratoare”. Concluzia pe care eu pot să o trag este că marile companii de gaz din România luptă cu toate mijloacele posibile pentru a încetini pierderea pieţei de oxigen medicinal lichid 99,5%, care de regulă este mai scump decât cel de concentraţie 93±3%”.