Oxigen93 – O93 si O99 sunt similare
■ Studiul clinic- “ Long Term Oxygen Therapy( LTOT)” (2006), 36 pag.
Autori: Thomas L. Perry,M.D.; Robert W. McCoy, B.S., RRT; Dennis E. Doherty, M.D.
Referinţe bibliografice: 30
LTOT-Petty-McCoy-Dougherty.pdf
► pag. 17: “Permiţând unui sistem să fie atât portabil, cât şi unitate de bază, va reduce ulterior costurile terapiei cu oxigen pe termen lung şi va oferi îndependenţă pacienţilor care-şi doresc acest lucru de la sistemul lor de oxigen.”
► pag. 33:“ Dacă sistemul de furnizare livrează oxigen la concentraţie mai mare de 85%, la debitul prescris, atunci cerinţa pentru o anumită concentraţie nu mai este necesară. În scopul acestor reglementări, nivelurile de oxigen de 85% sau mai mari, sunt echivalente din punct de vedere terapeutic cu oxigenul 100%.”
■ Ghidul clinic- “Guide de l’oxygenotherapie”(2010), 52 pag.
Elaborat de: Comisia Tehnico-Medicală şi Socială a Federaţiei ANTADIR (Asociaţia Naţională pentru Tratamentele la Domiciliu, Inovaţii şi Cercetare)
Comitet de redacţie iniţial (Commission Sociale): M.Corbierre, F. Fontenaille;
Comitetul de actualizare( Groupe de Travail des Pharmaciens)-C. Baret, C. Roy
Autori: J. C. Beaumard, Pr.J. P. Cardinaud, C. Carnat, Pr. B. Dautzenberg, D. Foret, A. Mallard, Dr. J. C. Puget, Dr. Y. Rogeaux, D. Foret, J.L. Fouin, J.L. Fraysse, , L. Mounier, Pr J. F. Muir, J. C. Roussel
Referinţe bibliografice: 33
GuideOXY.pdf
►pag.22:“ Oxigenul care vă este prescris poate fi eliberat prin trei surse diferite: butelie de oxigen medicinal (oxigen medicinal gazos), concentrator de oxigen, rezervor criogenic (oxigen medicinal lichid). Pe plan medical, nu există niciun motiv pentru a prefera o anumită sursă de oxigen în locul alteia, oxigenul eliberat având aceleaşi calităţi terapeutice, indiferent de sursă.”
■ Standardul românesc SR ISO 10083(2006), 48 pag.
Autori: Comitetul Tehnic ISO/TC 121, Anaesthetic and respiratory equipment, Subcomitetul SC6, Medical gas systems şi Comitetul Tehnic CT 369, Mijloace tehnice ajutătoare şi instrumente chirurgicale neactive.
Referinţe bibliografice: 19
► pag.5 :“concentratoarele de oxigen pot fi utilizate pentru a furniza aer îmbogăţit cu oxigen printr-un sistem de conducte de gaz medical ca un înlocuitor pentru oxigenul medical. Concentratoarele de oxigen pot fi combinate cu surse de alimentare conţinând 100% oxigen medical (adică butelii sau recipiente criogenice).”
■ Standardul românesc SR EN ISO 7396-1: 2007, 157 pag.
Autori: Comitetul Tehnic al CES (Comitetul European de Standardizare) CES/CT 215“Echipamente de respiraţie şi de anestezie”, în colaborare cu Comitetul Tehnic ISO/CT 121“Echipamente de anestezie şi respiraţie”
Referinţe bibliografice: 22
►Anexa H, pag.153: “În unele ţări, unde oxigenul medicinal lichid în vrac nu este disponibil, pot fi utilizate concentratoare de oxigen pentru furnizarea aerului îmbogăţit cu oxigen într-un sistem de gaz medical ca un înlocuitor pentru oxigenul medicinal lichid.”
■ Articolul- “Oxygen 93% vs. Oxygen 99%” (2006),1 pag.
Elaborat de: Compania PCI, USA
Referinţe bibliografice: 5
►pag.1“Oxigenul 93%(O293) asigură aceeaşi calitate pentru îngrijirea pacientului ca oxigenul O99(O299).”
■ Articolul-“ Oxygen Concentrator Vs. Compressed Oxygen”(2010), 1 pag.
Autor: Scott C. Rid
pag.1:“Concentratorul de oxigen este un dispozitiv unic care este folosit în multe aplicaţii diferite, deşi cea mai obişnuită este terapia cu oxigen pentru pacienţii care au atât boli acute, cât şi cronice pulmonare, respiratorii sau alte afecţiuni. Dacă suferiţi de o asemenea boală, iar în prezent beneficiaţi sau veţi beneficia de terapie cu oxigen, concentratoarele vă pot furniza o alternativă la oxigenul comprimat.”
pag.1:“Dacă căutaţi o alternativă mai avantajoasă, mai disponibilă şi mai sigură la tancurile de oxigen comprimat, atunci concentratorul de oxigen poate fi soluţia perfectă.”
■ Cercetarea de piaţă – Elaborată de: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti (2010), 3 pag.
Autori: Mirela Călugăreanu, Director Executiv; Elena Florescu, Şef Serviciu.
►pag.1(…) “ambele produse (respectiv oxigen medicinal şi aer îmbunătăţit cu oxigen) servind unor nevoi asemănătoare (fiind considerate –din punctul de vedere al celor care le utilizează – ca fiind substituibile).”
►pag.3(…)“atât O93 cât şi O99.5 reprezentând produse similare, destinate aceloraşi scopuri.”
■ Expertiza: “Oxygen Concentrators: a primary oxygen supply source”(1999), 6 pag
Autori: R.M. Friesen, MD FRCPC, M.B. Raber PEng, D.H. Reimer MD
Referinţe bibliografice: 9
Oxygen concentrators primary oxygen supply source.pdf
►pag. 1189:“ Luate în considerare ca şi sursă principală de alimentare, concentratoarele de oxigen ar trebui să fie clasificate ca fiind echivalente cu alte sisteme pentru furnizare oxigen, de volum mare. Pe de altă parte, concentratoarele de oxigen oferă avantaje certe legate de cost şi de disponibilitatea furnizării.”
Centralizator Unităţi medicale canadiene, pe baza cărora s-a realizat expertiza:
Număr unităţi 52
Locaţii în care s-a efectuat sondajul* 48
Mărime spital (paturi) 41
Paturi pacienţi 2833
Paturi terapie intensivă 1530
Săli operaţii 55
Obstretică (Locaţii naşteri) 150
Camere Urgenţă 105
Operaţii chirurgicale 30642
Zile în saloanele de terapie intensivă 9415
Vizite în camera de urgenţă 364529
■ Lucrarea: “Jurnalul Canadian de Anestezie”(1992), 5 pag
Autor: Robert M. Friesen MD FRCPC
Referinţe bibliografice: 23
► pag.3:“ Majoritatea terapiilor cu oxigen ce se aplică astăzi în medicină sunt dictate de răspunsul pacientului şi nu de schimbările minore în concentraţia oxigenului inspirat. Colegiul American al Chirurgilor descrie ca fiind adecvat pentru întreţinerea vieţii, în caz de traume majore, folosirea oxigenului la o concentraţie mai mare de 85%.”
■ Lucrarea: “Recommandations d’utilisation des concentrateurs d’oxygene pour l’approvisionnement du systeme de distribution de gaz medicaux d’un etablissement de sante”(2009), 6 pag.
Elaborată de: &ldquoAgence francaise de securite sanitaire des produits de sante-Direction de l’evaluation des dispositifs medicaux”
Autori: M. Joel Ancellin, M. Pascal Di Donato, M. Patrick Evrard, M. Christophe Giraud
Referinţe bibliografice: 9
► pag.2: “În prezent, sistemul de producere a oxigenului prin intermediul concentratoarelor permite abordarea unei soluţii alternative la oxigenul de uz medical, obţinut prin metode tradiţionale, adaptate instituţiilor sanitare, având constrângeri specifice, în special dificultăţi de aprovizionare. “